23 maart 2023

Argo 5×5

Argo 5×5

Een WA verzekering voor je auto: dit moet je weten

Er zijn een aantal verzekeringen in ons land die verplicht zijn. Daarom zijn ze ook minder duur. Deze verplichtingen komen vaak vanuit de Europese Unie en zijn opgelegd voor onze eigen veiligheid en die van de mensen om ons heen. De WA verzekering auto is er daar eentje van.

WA: wat is het?

Een WA verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor de auto. Hiermee ben je verzekerd voor de schadekosten die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Als je in het bezit bent van een auto is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Zo voorkomen we dat mensen die schade aan hun auto hebben jarenlang moeten wachten op vergoedingen. We voorkomen ook dat de personen die de schade toebrengen in de schulden komen door een ongeluk dat ze hebben veroorzaakt. De WA is dus verplicht maar als je wil kun je ook kiezen voor een uitgebreide dekking zodat je meer risico’s kunt afdekken dan alleen schade die jij een ander berokkent. 

Dekking van je eigen schade

Verzekeraars hanteren helaas verschillende termen voor verschillende soorten dekkingen. Je kunt er dus bij een bepaalde term niet vanuit gaan dat je hiermee gelijk voor hetzelfde verzekert bij verzekeraar A als bij verzekeraar B. Een term die veel wordt gebruikt is bijvoorbeeld caso. Casco (ook wel verdeeld in beperkt casco en volledig casco) dekt vaak ook schade die een ander jou aandoet maar voornamelijk ook de schade aan je eigen auto als een ongeval jouw schuld is. Je kunt je zelfs verzekeren tegen schade door brand of bliksem.