20 mei 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Dit betekenen de waarschuwingslampjes in de auto

Het kan zomaar voorkomen dat je in de auto zit en er opeens een van de lampjes op je dashboard gaat branden. Wat betekenen de verschillende lampjes en hoe moet je als automobilist handelen? Om te voorkomen dat je  auto mogelijk onherstelbare schade oploopt is het handig om te weten wat de diverse waarschuwingslampjes in de auto betekenen. Op deze manier weet je wat je moet doen en kun je zelf ook snel handelen. Indien nodig kun je je auto daarna gelijk naar een garage brengen voor herstel.

Waarschuwingslampjes in de auto: 4 punten

Weet je niet wat de lampjes in je auto betekenen? Dan ben je niet de enige, want het is gebleken dat zo’n 60 procent van de Nederlandse automobilisten niet weten wat de symbolen betekenen. Dit betekent ook dat het grootste gedeelte niet weet wanneer doorrijden onveilig is en je het beste kunt stoppen met rijden. Je kunt de waarschuwingslampjes in de auto onderverdelen in vier punten:

  • Informatieve symbolen (geven informatie over zaken binnen en buiten je auto, bijvoorbeeld wanneer je remblokken vervangen moeten worden)
  • Symbolen voor de verlichting (geven informatie over de verlichting in je auto)
  • Symbolen voor mogelijk defect (dit zijn lampjes die aangeven dat je actie moet ondernemen)
  • Symbolen voor een actie in de auto (deze symbolen geven informatie over bijvoorbeeld het inschakelen van verwarming of cruise control.

Met behulp van de overzichten kun je gemakkelijk ontdekken waar welke symbolen voor staan en wanneer het belangrijk is om actie te ondernemen door bijvoorbeeld naar de garage te gaan.