20 mei 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Dit moet je weten over motorolie

Ben je op zoek naar goede motorolie? Dan moet je goed weten wat je er allemaal mee kunt doen. Het is namelijk een olie waarmee je veel kanten op kan en waarvan ook een groot aantal varianten te verkrijgen is. Je kunt altijd bij een groot aantal professionals in het assortiment kijken om de olie in het bezit te krijgen. Olie en Smeermiddelen is een van de verkooppunten die je niet mag vergeten tijdens jouw zoektocht. Maar wat moet je dan allemaal weten over deze motorolie en waar kun je op letten bij jouw aankoop? Lees snel verder. 

Motorolie aanpassen aan de motor 

Motorolie heeft een groot aantal functies. Hierbij zijn vier basisfuncties te vinden. Zo zal de olie smeren, beschermen, koelen en reinigen. Deze basis is voor een groot aantal voertuigen van groot belang. Alleen zullen de eigenschappen van de olie, het type motor en de toepassing de doorslaggevende factor gaan geven voor de aankoop. Dit zorgt ervoor dat er een groot aantal varianten van de olie te vinden zijn. Je moet de olie helemaal aanpassen aan het type motor, zodat je een goede werking gaat krijgen en onderweg niet voor verrassingen komt te staan. 

Het smeren van de motor 

Motorolie wordt op de eerste plaats gebruikt voor het smeren van de motor. De olie moet de draaiende delen van elkaar gescheiden houden om slijtage te voorkomen en ervoor te zorgen dat het vermogen niet vermindert. Vooral een stilstaande motor moet hier veel profijt van gaan hebben. Op dit moment zit de olie namelijk nog niet tussen de onderdelen. Naarmate het voertuig langer rijdt, zal de olie zijn werk pas echt gaan doen. Het wordt daarom ook afgeraden om korte stukken met de auto te rijden, omdat dit juist voor de schade kan zorgen. Daarbij moet olie warm worden om de motor goed te kunnen smeren. 

Reiniging en een goed oliepeil 

Motorolie zal altijd voor een laag zorgen tussen de onderdelen. Het is daarom ook belangrijk dat dit tijdens het onderhoud goed uitgevoerd wordt en er geen problemen kunnen ontstaan tijdens de smering. Daarbij kan er ook corrosie optreden. Het oliepeil zal daarom regelmatig gecontroleerd moeten worden. Ook zorgt de motorolie dan voor een goede reiniging. Alleen een schone motor zal namelijk zijn werk blijven doen. Het verbrandingsproces zal wel vervuiling aanbrengen, maar dit wordt weer weggepoetst worden door de olie naarmate je langer rijdt. 

De beste keuze maken 

Het is altijd verstandig om motorolie in het bezit te hebben. Je hoeft immers niet te wachten totdat de garage de olie bijvult. Je moet dan wel nog kijken welk type je nodig hebt. Het is belangrijk dat je daarom altijd goed op blijft letten en eventueel advies opvraagt bij de professionals. Deze kunnen jou dan alle informatie geven die je nodig hebt om de aankoop te kunnen maken. Jij hebt binnen een korte tijd alles in handen en kunt ervoor zorgen dat jouw voertuig weer geheel veilig gaat zijn en de levensduur verlengd kan worden.