20 mei 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Dit zijn de voor- en nadelen van een elektrische motor

Met het mooie weer dat er aan komt, is het tijd om weer eens te gaan toeren. Je elektrische motor verzekeren is al geregeld, en als dat niet zo is, aarzel dan niet en doe dat zo snel mogelijk! Die gemoedsrust die het met zich meebrengt is onbetaalbaar. Of het nou gas, diesel, of elektrisch. Maar, waarom heeft iedereen het toch zo over elektrische voertuigen? Wat zijn de voordelen en nadelen als je een elektrische motor of auto aanschaft? Laten we die eens even langsgaan.

Voordelen

Beter voor het milieu

Elektrische motoren en auto’s zijn op lange termijn milieuvriendelijker dan motoren die op diesel of benzine rijden. Maar, hier komt wel een asterisk bij te staan. Dat een motor elektrisch is wil nog niet zeggen dat het klimaatneutraal is. Het maken van de motor of de auto en dan voornamelijk de batterij is ook heel slecht voor het milieu, maar dit wordt rechtgetrokken wanneer er met die motor of auto wordt gereden.

Verder zorgt het opwekken van elektriciteit ook voor uitstoot, maar dat is aanzienlijk minder dan het hebben van een benzine- of dieselmotor. Die hebben namelijk een uitlaat. Een elektrische auto heeft deze niet. Al met al betekent dit dat elektrische motoren nog niet perfect zijn, maar op vele vlakken al wel milieuvriendelijker is dan een benzine- of dieselmotor.

Geen wegenbelasting

In Nederland geldt dat volledig elektrische voertuigen en dus ook motorfietsen vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Dit is dus een groot fiscaal voordeel. Hopelijk stimuleert dit het gebruik van elektrische voertuigen. Verder hoef je ook geen aanschafbelasting te betalen. Verder zijn er ook subsidies voor mensen met elektrische voertuigen. Het zijn natuurlijk geen goedkope apparaten.

Goedkoper én minder in onderhoud

Een elektrische motor heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofmotor. Je hoeft bijvoorbeeld de olie niet te verversen en de remmen slijten ook niet zo snel. De aanschaf van een elektrische motor is misschien duur, maar over de lange termijn, als je opladen en minder onderhoud meetelt, ben je wel goedkoper uit.

Nadelen

Je kunt niet overal opladen

Een groot en vervelend nadeel van het hebben van een elektrische motor is dat er niet overal oplaadpunten zijn. Hier zul je dus rekening mee moeten houden wanneer je ergens naartoe gaat.

Opladen duurt langer dan tanken

Wanneer je je motor moet opladen, duurt dat altijd langer dan tanken. Als je dus op een roadtrip bent en je moet even opladen kom je tegen het probleem aan dat je eerst een oplaadpunt moet vinden en daarna een tijdje moet wachten voordat de motor een beetje opgeladen is. Tanken duurt in dat opzich niet zo lang.

Al met al is het hebben van een elektrische motor een hele andere ervaring dan het hebben van een benzine- of dieselmotor. Er valt nog genoeg te verbeteren, maar op de lange termijn is een elektrische motor een investering waar onder andere het milieu je dankbaar voor zal zijn.