18 juli 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Logistiek van de toekomst: 3 trends om de komende jaren in de gaten te houden

De technologische vooruitgang heeft in verschillende sectoren van de economie positieve gevolgen gehad. De veranderingen die in de toeleveringsketen worden waargenomen, zijn daar grote voorbeelden van. Vandaag hebben we het al over de logistiek van de toekomst, gebaseerd op big data, automatisering en de richting van de operaties uit de evaluatie van gewoontes en consumptiepatronen van de markt.

Geconfronteerd met dit scenario van intense digitale transformatie in de logistieke en transport sector, moeten bedrijven op zoek gaan naar nieuwe manieren om zich aan te passen en te handelen op een innovatieve, competitieve en compatibele manier met de huidige marktvraag. In die zin moeten managers op de hoogte blijven van trends, nieuwe technologieën en methodologieën.

Denken aan de toekomst is van fundamenteel belang, maar het is nog belangrijker om je daarop voor te bereiden. En om u te helpen uw horizon te verbreden, hebben we dit artikel opgesteld met een lijst van 3 trends waarvan u zich bewust moet zijn. Kijk eens aan!

1. Vroege levering

Deze innovatieve methode, ontworpen door de reus Amazon, heeft als doel het proces van het leveren van het product aan de klant te versnellen, waardoor hun niveau van tevredenheid en loyaliteit verder wordt verhoogd. Bij de verwachte levering, nog voordat de consument de aankoop doet, verlaat het product al de voorraad en loopt het vooruit op het gehele logistieke proces.

Om dit type methodologie te laten werken, is het echter noodzakelijk dat het bedrijf een robuuste geschiedenis van aankopen en onderzoek van zijn klanten heeft. Het kan dus voorspellend optreden en anticiperen op acties op een veilige en zeer effectieve manier.

2. Levering door drones

Een andere veelbelovende trend voor de logistiek is het gebruik van drones bij leveringen op korte afstand. Ook geïdealiseerd door retailer Amazon, heeft de adoptie van elektrische vliegtuigen de neiging om elke dag meer levensvatbaar te zijn, omdat de apparatuur wordt gemoderniseerd en de vluchtautonomie en de vrachtcapaciteit wordt vergroot.

Drone levering, in de nabije toekomst, kan een van de belangrijkste transport oplossingen zijn om de moeilijkheid van het voortbewegen binnen grote steden te overwinnen, als gevolg van het drukke verkeer, naast het feit dat het een economischer alternatief is, omdat het minder afhankelijk is van menselijke inmenging.

3. Blockchain

De blockchain is ontstaan op de financiële markt en dient als basis voor een veilige validatie van transacties die in de virtuele omgeving worden uitgevoerd. Vandaag de dag is deze technologie echter niet meer beperkt tot financiële operaties, maar is het ook een trend in de context van de logistiek en het transport van de toekomst.

Blockchain, wanneer toegepast op supply chain activiteiten, heeft een grote waarde. Dit concept is een van de manieren voor bedrijven om gevoelige operaties naar de digitale wereld te migreren, zoals het genereren, ondertekenen en valideren van documenten, geautomatiseerde betalingen, gelijktijdige toegang tot dossiers en nog veel meer.