18 juli 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Motor handschoenen, sterk aan het stuur

Handschoenen zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn geschikt voor op de motor. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je bepaalde soorten gebruiken. De meeste motorrijders hebben dan ook een paar types voorhanden. Of om te gebruiken tijdens zomerse ritjes. Of om warm te blijven bij koud weer. Andere handschoenen lenen zich goed voor maartse buien of stevige zuid westers in de late herfst. Het enige dat voorop staat is dat motor handschoenen goed moeten passen. Je wilt natuurlijk niet alleen je handen beschermen maar er ook nog vlot mee sturen. De voeling die je hebt met je motor staat of valt met goede handschoenen.

Passen is meer dan handig

Pasvorm is dus een echt dingetje. Passen je vingers er goed in, hoe zit het met de handomtrek en hoe voelen handschoenen als je ze om je handvatten legt. Zitten ze niet te strak zodat je moeite hebt de hendels te gebruiken? Of zitten ze juist te los zodat je handen wat verglijden als ze aan het werk gaan tijdens de rit? Dat is ook niet handig. Bedenk dat vooral leren handschoenen in de loop van de tijd versoepelen en daarom wat uitrekken. Neem dit wel mee in je aankoopbeslissing. Kies je voor handschoenen met echte knokkelbescherming, ga dan na of die wel goed over je knokkels passen. En bovenal is de mate van comfort belangrijk. Wees niet bang om diverse motor handschoenen te passen. Juist dan merk je het verschil tussen twee paren.

Motor handschoenen voor koude of warme dagen

De meeste motor handschoenen koop je seizoensgebonden. Dat geldt niet echt voor racehandschoenen en crosshandschoenen. De meest aangekochte motorhandschoenen zijn touring handschoenen. In de zomer draag je andere handschoenen dan in de winter. Op mooie zomerdagen doen ademende, lichte handschoenen hun goede werk. De zomer handschoenen zijn niet waterdicht omdat ze vooral moeten ventileren. Wil je toch waterdichte wat lichtere handschoenen? Dan kun je rondneuzen in het assortiment dat vooral in het tussenseizoen (lente en herfst) wordt gebruikt. Dit zijn allround kampioenen en al draagbaar als het kwik boven de 10 graden Celsius stijgt

Membranen aan het werk

In de winter zijn verwarmende aspecten van belang. Die winter brengt een paar extra problemen met zich mee. Tintelende of dood aanvoelende vingers en ijskoude handruggen geven zeker na een flinke rit een vervelend gevoel als je op je motor zit. Je bestrijdt de ijzige kou met dikke voering. Zulke handschoenen zijn waterdichte exemplaren. Sneeuw of regen mag je handen niet bereiken want dan verlies je nog meer aan reactiviteit. Speciale ingewerkte membranen voorkomen dat water je vingers en handrug bereikt. Een topper onder dit type motorhandschoenen bevat het wat duurdere maar zeer effectieve GORE-TEX membraan. Wie veel regenweer merkt op z’n motorritjes, heeft baat bij handschoenen met gelamineerd membraan. Het regenwater parelt meteen na inslag van je handschoenen af. Ook zijn ze zo weer droog tussen twee ritjes in. 

Summum van verwarmen bij motor handschoenen

Ben je een koukleum? Combineer dan je handschoenen met handvat verwarming. Je kunt ook motor handschoenen met verwarming (op batterijen of zelfs via je motoraccu) proberen. Die laatsten warmen niet alleen je handruggen maar ook je vingers!