21 april 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

trekhaakdoppen

Waar moet een beginnende bestuurder op letten bij het gebruik van een aanhanger?

Dit artikel gaat over waar je op zou moeten letten, wanneer je begint een aanhangwagen te gebruiken. Om mee te beginnen is de wetgeving belangrijk. Achteruit rijden met een aanhanger niet eenvoudig. We geven een paar aanwijzingen daarvoor.

De wetgeving

Het gaat hier om de combinatie van je auto en een aanhangwagen en met welk rijbewijs je welke aanhanger kunt voorttrekken. We beginnen met het laatste. Welk rijbewijs nodig is, heeft te maken met je auto en de totale massa die maximaal is toegestaan. Dat is het lege gewicht met daarbij opgeteld het maximum laadvermogen. Op het kentekenbewijs van de auto staat vermeld welk gewicht met de auto mag worden getrokken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen geremd en ongeremd. De snelheid die maximaal is toegestaan, is 90 km/u bij een gewicht tot 3500 kilo en 80 km/u bij een gewicht van meer dan 3500 kilo. De (los)breekkabel kan niet zomaar om de kogel van de trekhaak worden gelegd. Een goede oplossing is om een klem daarvoor te hebben. Hoewel die niets met de wetgeving te maken heeft, noemen we dat trekhaakdoppen de kogel van de trekhaak beschermen, als je die niet gebruikt. Trekhaakdoppen die opvallen, verkleinen ook de kans dat iemand zich aan een trekhaak bezeert.

trekhaakdoppen

Achteruit rijden

Het lastigste deel van het rijden met een aanhangwagen is het achteruitgaan. We geven hiervoor een aantal aanwijzingen:

  • Het lijkt vanzelfsprekend, maar bedenk eerst welke richting je op wilt.
  • Je stuurt als het ware tegendraads. Als de aanhangwagen naar links moet gaan, dan draai je het stuur van je auto naar rechts. Omgekeerd draai je het stuur naar links als de aanhangwagen naar rechts moet gaan.
  • Je auto en de aanhangwagen mogen elkaar niet raken, om schade te voorkomen. Je dient daarom te letten op de hoek daartussen.
  • Goed achteruitkijken is belangrijk. Voor het beste zicht kijk je over je schouder, maar gebruik ook de spiegels van de auto.