18 juli 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Wat je moet weten over de elektrische heftruck

Een heftruck is een onmisbare machine als je bijvoorbeeld actief bent in de transportwereld of een warehouse hebt waar je dagelijks duizenden tot wel tienduizenden goederen moet verplaatsen. De machine maakt het werk een stuk makkelijker en je kunt er dus ook flinke efficiencyslagen mee maken. Wat resulteert in zowel een tijd- als kostenbesparing. Heftrucks zijn in verschillende modellen verkrijgbaar en je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een heftruck die door brandstoffen als LPG en diesel wordt aangedreven of voor de elektrische heftruck die door een elektromotor wordt aangedreven. In onze blog vertellen we meer over het elektrische model. 

Waarom een elektrische heftruck kopen?

Een goede reden om een elektrische heftruck te kopen heeft natuurlijk te maken met het milieu. Een heftruck met een benzinemotor stoot immers uitlaatgassen uit, terwijl een elektrisch model dat niet doet. Maar dat is niet de enige reden om voor het elektrische model te kiezen. In gesloten omgevingen biedt de machine een hoop voordelen, want je medewerkers hebben geen last meer van het geluid dat de benzinemotor produceert en ook de stankoverlast van de uitlaatgassen verdwijnt. Zoals gezegd stoot een elektromotor geen uitlaatgassen uit en ze zijn ook nog eens een stuk stiller dan de benzinemotoren. 

Een elektrische heftruck is goedkoper in verbruik

Brandstof is vreselijk duur en je moet ook aan zeer strikte veiligheidsnormen voldoen als je de brandstof waarmee je de heftruck wilt bijtanken wilt opslaan. Dat zorgt ook weer voor extra kosten. Bij een elektrische heftruck is dat veel minder relevant. Uiteraard heb je te maken met stroomverbruik, maar dat is een stuk goedkoper dan wanneer je voor fossiele brandstoffen kiest. Het wordt nog interessanter als je bijvoorbeeld zelf energie opwekt door middel van zonnepanelen op het dak van je warehouse of het bedrijfspand. Een elektrisch model is ook goedkoper qua onderhoud, want het model heeft minder bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan en heeft ook minder onderhoud nodig. Dat scheelt aardig in de papieren. 

Kun je ze buiten gebruiken?

Een veelgestelde vraag is of de elektrische heftruck ook buitenshuis kan worden gebruikt en dat is mogelijk. Je kunt immers ook met een elektrische auto door de regen rijden. De weersomstandigheden hebben wel effect op de accuduur, maar je kunt ze zonder risico in de buitenlucht en zelfs in de stromende regen gebruiken. Het compartiment van de accu is goed afgeschermd en weersbestendig, maar uiteraard is dat wel afhankelijk van het model dat je koopt. Let daar dus even op als je je aan het oriënteren bent.

Het hefvermogen en de hefhoogte

De elektrische heftruck is verkrijgbaar in verschillende modellen met niet alleen een verschil in accucapaciteit, maar ook in hefvermogen en hefhoogte. Welke variant je kiest is afhankelijk van wat je nodig hebt. Bepaal dus eerst wat het gemiddelde gewicht is van de pallets die je ermee wilt vervoeren en houd er ook rekening mee dat je nooit een model koopt die een hoger bereik heeft dan het plafond van je magazijn of warehouse.