21 april 2024

Argo 5×5

Argo 5×5

Wat zijn automatisch geleide voertuigen?

Automatisch geleide voertuigen, nu bekend als AGV-systemen, zijn mobiele robots die een computergestuurd navigatiesysteem volgen. Hun voornaamste functie is het vervoer van materiaal. Een AGV bestaat uit vier hoofdonderdelen:

  • 1. Het voertuig (AGV): dit is de mechatronische assemblage die belast is met het uitvoeren van orders door het verplaatsen van materialen binnen een systeem;
  • 2. Het geleidingspad: het leidt het voertuig langs het gedefinieerde pad;
  • 3. De controle-eenheid: is verantwoordelijk voor het toezicht op en de aansturing van de procedures en activiteiten van het systeem;
  • 4. De computerinterface: Via deze interface kunt je communiceren met het besturingssysteem en computers.

Soorten AGV-geleidingssystemen

Momenteel zijn er vele soorten AGV-systemen die gebruik maken van verschillende soorten geleiding, zoals aanhangwagens, vorkheftrucks, lichte vrachtwagens en trolleys, onder andere. Maar ze kunnen allemaal worden onderscheiden door het type geleidingssysteem.

Elk type toegepaste technologie biedt verschillende kenmerken, zodat het voertuig zich kan oriënteren en zich met grotere snelheid en precisie langs zijn route kan verplaatsen. Afhankelijk van wat je in jouw software hebt geïmplementeerd, zullen we zien welke functies die biedt:

Geleidingsdraad

Deze methode van begeleiding is zeer eenvoudig. De AGV verplaatst zich met behulp van een geleidende draad die in een groef in de grond is aangebracht. Dankzij een stang is het voertuig rechtstreeks verbonden met de draad die voor automatische geleiding zorgt.

Hoewel het ook mogelijk is de geleiding door inductie over te brengen, tussen een magnetisch veld dat in de draad wordt opgewekt en door twee in de AGV geïntegreerde spoelen wordt ontvangen.

Optisch systeem

In dit systeem wordt de AGV geleid door een strook spiegels, strategisch geplaatst aan de zijkanten van wegen of op de grond, om de routes van het voertuig af te bakenen. Om de geleiding te detecteren, gebruikt de AGV een retroreflector.

Deze methode vergemakkelijkt de installatie, aangezien zij geen werkzaamheden vereist zoals in het geval van draadgeleiding, en eventuele toekomstige wijzigingen zijn minder ingewikkeld, aangezien het alleen nodig is de spiegellijsten in nieuwe gebieden te herpositioneren om de nieuwe AGV-bewegingen te definiëren.

Laser geleidingssysteem

In dit systeem is de AGV uitgerust met een roterende laserunit die voortdurend scant om zijn locatie en zijn omgeving te identificeren. Daartoe gebruiken zij verschillende referentiepunten of reflectoren om je te helpen jouw positie op de interne geheugenkaart te bepalen.